Burun akıntısı, halsizlik, ateş, öksürük gibi bulgularla kendini gösterir. Her ne kadar soğuk algınlığı ve grip birbirinden farklı hastalıklar olsa da benzer bulgulara yol açtığından ve her ikisinde de hastalık etkeni virüsler olduğundan çoğu kez ayırıcı tanı yapılmadan tedavi edilirler.
GRİP hastalığı solunum yollarını etkileyen ve İnfluenza türü virüslerle meydana gelen bir hastalıktır. Son derecede bulaşıcı viral bir enfeksiyondur. 1-2 hafta içinde hastalar genellikle iyileşirler Grip te yüksek ateş , genel kırgınlık, başağrısı ve adele ağrıları ön plandadır.öksürük vardır fakat burun akıntısı soğuk algınlığına göre daha azdır.Aynı zamanda vücut direnci düşük olanlarda, yaşlılarda, genel durumu bozan hastalığı olanlarda SİNÜZİT , BRONŞİT ,ORTA KULAK İLTİHABI ve ZATÜRİYE gibi hastalıklara dönüşebilir.
SOĞUK ALGINLIĞIna neden olan virüsler sıklıkla Rninovirüsler ,Coronavirüsler, Parainfluenza, Respiratuar sinsial virüslerdir. Ateş, baş ağrısı, eklem ve kas ağrısı yorgunluk hissi, burun akıntısı, hapşırma, boğaz ağrısı gibi yakınmalara yol açar. Hastalık aynı havayı soluyan kişilerin hapşırırken ya da öksürürken virüslerin ortama yayılması yoluyla bulaşabileceği gibi, son yıllarda yapılan çalışmalar en sık bulaşma yolunun hasta kişinin elinden başka insanlara virüslü salgıların bulaşması ve sağlıklı kişilerinde bunu burunlarına taşıması ile olduğu yolundadır. Dolayısıyla sık el yıkanması soğuk algınlığından korunmak için son derece önemlidir.
Soğuk algınlığına bir çok virüs sebep olabileceği için de vücut hiçbir zaman bu virüslerin tümüne direnç geliştiremez.Gripte ise Aşı yapılması korunmak açısından yararlı olabilir.
Bu sebeple her sene tekrar tekrar soğuk algınlığı geçirilebilir. Havaların soğuk olmasının yanında vücut direncini düşürecek nedenler , üst solunum yolu alerjileri, psikolojik stres gibi faktörler hastalığın gelişmesinde oldukça etkilidir. Soğuk algınlığı çoğunlukla basit önlemlerle ve vücut direnciyle atlatılan bir hastalıktır. Ancak 39 C’yi geçen ateş, sürekli yada çok, kıvamlı balgam üreten öksürük, nefes alırken ağrı, devamlı kulak ağrısı, şişmiş lenf bezleri, yutkunurken zorlanma ve şiddetli ağrı yakınmaları olduğunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Tedavide genellikle hastanın Şikayetlerini azaltacak ilaçlar kullanmaktayız.Eğer komplikasyon gelişmemişse Antibiyotik kullanılmaması gerekir.40 yaşını geçen ve kalp sorunu olan hastalarda soğuk algınlığı ve grip için kullanılan ilaçların ciddi yan etkisi olabilir.Bu nedenle rasgele ilaç kullanılmamalıdır.Gripal enfeksiyon olduğundan eminsek Antiviral ajanlarıda kullanmaktayız.
Özellikle kronik hastalığı olanların ve vucut direnci düşük olanların mutlaka Doktora müracaat etmesi önerilir.
Boğaz ağrısının şiddetlenmesi ve uzun sürmesi, öksürükle koyu balgam gelmesi veya öksürüğün 10 günden uzun sürmesi, 38 derece üzerinde ve birkaç günden uzun süren ateş olması, göğüs ağrısı, sık nefes alma, yutma güçlüğü, sıvı gıda alamama, kulak ağrısı, boyunda ağrılı şişlikler, dudak, deri veya tırnaklarında morarma belirtilerinden herhangi birinin görülmesi halinde doktora başvurulması gerekmektedir.
ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN KORUNMAK İÇİN
1-Vucut direncini düşürecek durumlardan kaçınmalıyız..Bunun için Giyim ,beslenme ve dinlenmemize dikkat etmeliyiz.Ani vucut direnci düşmesinde hastalığın daha kolay bulaşacağı ve daha ağır seyredeceği unutulmamalıdır.
2- Hijyenik kurallara dikkat etmeliyiz.Sık sık ellerimizi yıkamalıyız.Mümkünse hasta olan kişilerden uzak durmalıyız.Tokalaşmamalı ve öpüşmememliyiz.Kapalı ortamları sık sık havalandırmalıyız
3-Kronik hastalığı olanların , vucut direnci düşük olan ve komplikasyonların ağır seyrettiği yaşlı hastaların
Grip aşısı yaptırması önerilmektedir.